Нотатки охоронця Януковича

У процесі опрацювання документів, врятованих від знищення у Київському морі, журналісти ініціативи www.yanukovychleaks.org дізналися, що на території резиденції «Межигір`я» жив начальник Служби безпеки президента України Костянтин Кобзар. Його невеличкий будинок складається з двох непримітних кімнат, де вже побували мародери.

Documents

Будинок на території Межигір’я, в якому жив головний охоронець Януковича.

slick.woff slick.ttf

Ми отримали деякі документи, які зберігав у своєму аскетичному помешканні особистий охоронець Януковича Кобзар. Офіційно призначений на цю посаду в 2011, Кобзар, судячи зі щоденників, очолював охорону Януковича ще починаючи з 2009 року. А отже, його нотатки надають рідкісну можлівість отримати уявлення про те, як була влаштована охорона президента, які завдання виконувала, у якому режимі президента охороняли перед втечею з країни та хто саме найбільш наполегливо шукав можливості зустрітися з Януковичем.

Щоденник тілоохоронця

Особливий інтерес представляє записник, знайдений у помешканні Кобзаря. Записи у ньому свіжі, датовані груднем 2013 року. У цьому блокноті є нотатки, зроблені від руки, які можуть підтверджувати причетність охоронця Януковича до стеження та жорстокого побиття журналістки Тетяни Чорновол у грудні 2013 року. Зокрема, там є запис “Черновол поехала на Майдан”, на наступній сторінці: “23.10 выехала отключила тел. 23:50 включила показала что на Крещатике.” А далі за декілька рядків – “23.50 началась зачистка” та “1.00 закончили. (чисто..)”. Як відомо, Тетяну Чорновол переслідували та жорстоко побили саме у цей період, час повністю збігається.

Окрім того, судячи з записів Кобзаря, у грудні на зустріч до Януковича кілька разів просився Сергій Курченко:“Курченко просит встречи в любое время. Вопрос согласован с Арбузовым”. У нотатках Кобзаря згадуються таки персони як Іванющенко, Новинський, Суркіс… Є запис “Знахарченко чтобы не делал больше так, на отдых».

slick.woff slick.ttf

Останній вихід

14 лютого Віктор Янукович востаннє з`явився перед широкою публікою. Цього дня між ранковою роботою з документами і нарадою з питань розподілу капітальних видатків Янукович вшановував пам’ять загиблих афганців. Заради годинного заходу в центрі міста було зосереджено 651 охоронців та кілька снайперів. Серед документів, знайдених у будиночку Кобзаря, є опис найкращих позицій для розміщення снайперів навколо меморіалу воїнам-афганцям, що на вулиці Лаврській.

Documents

slick.woff slick.ttf

“Огляд ЗМІ”

Костянтин Кобзар щодня отримував огляд преси та поточної ситуації в країні. З нього випливає, що його підлеглі жорстко викривляли інформацію щодо реального стану речей. У лютому Кобзарю повідомляли, що у протестних акціях у Києві беруть участь близько 3 тисяч людей. Наприклад, у аналізі публікацій ЗМІ від 16 лютого, зазначено: «Число протестующих: Майдан Независимости – около 2 тыс. человек (визуально около 100 человек), на ул. Грушевского – около 50, в Мариинском парке – около 1 тыс. человек». Очевидно, що у ці дні на Майдані Незалежності щоденно перебували десятки тисяч людей. Натомість головний охоронець президента отримував інформацію, що візуально протестувальників не більше ста.

Також підлеглі Кобзаря моніторили коментарі у соцмережах та складали «Щоденний звіт про загрози», при цьому приділяючи особливу увагу закликам до протестних дій в районі «Межигір`я».

Documents

slick.woff slick.ttf

Об`єкт №109

Саме так у секретних та напівсекретних документах називається «Межигір’я». На схемі можна роздивитися пости охорони державної резиденції. Також у будиночку Кобзаря була знайдена схема та кількість людей, які охороняли Межигір’я у останні дні перед втечею Януковича. Щоденно навколо території у 140 гектарів було близько 630-650 людей з «Беркуту», внутрішніх військ та інших спецпідрозділів.

У лютому було значно посилено безпеку навколо об’єкту №109. Довідки і рапорти, які зберігав у себе головний охоронець Януковича, свідчать про те, що «беркутівці» затримували людей, які фотографували щось неподалік резиденції чи навіть просто перевозили бджіл. І не просто затримували, а доправляли у райвідділки міліції, вимагали пояснень і фотографували тих, кого вважали порушниками.

Documents

slick.woff slick.ttf

Фейс-контроль

В`їзд на територію резиденції суворо регламентувався. З документів випливає, що на кожне КПП був окремий список дозволів, який щодня оновлювався. Проте був і генеральний список осіб, які можуть потрапляти на територію «Межигір’я». Перші автомобілі з цього списку, де не зазначено прізвищ і приналежності, очевидно належали самому Януковичу та його найближчому оточенню. Ці авто мають безперешкодний доступ на територію. Також у Межигір’я міг приїжджати Володимир Демішкан, директор ТОВ «Танталіт» Павло Литовченко, колишній директор ГО «Кедр» Іван Тохтамиш (він чомусь мав майже ексклюзивне право заїзду на територію без перевірки багажу).

Окремої уваги заслуговують кодові таблиці високопосадовців часів Януковича. Наприклад, Сергія Арбузова охоронці між собою називали «Рибка», Віктора Медведчука – «сосед старый», а Арсенія Яценюка – «сосед молодой». Чомусь Сергій Ківалов отримав прізвисько «Радіоглаз», а Олена Лукаш – «Десна».

Також додаємо кілька старих рапортів, які Костянтин Кобзар зберігав у себе вдома. Наприклад, щодо погроз Віктору Януковичу-молодшому на його мобільний телефон.

slick.woff slick.ttf

Більше документів, знайдених у будинку начальника Служби безпеки президента України Костянтина Кобзаря можете подивитись тут.

Пов’язані історії

Останні історії

Subscribe to our weekly newsletter!

And get our latest investigations on organized crime and corruption delivered straight to your inbox.

We need your input!👂
We’re updating our website and we would value your feedback! If you can spare 5 minutes right now to help us improve our website designs, we’d appreciate it.
👉 Leave feedback