«Кравець» імперії Януковича

Імперія розкоші колишнього президента Віктора Януковича – це не лише Межигір’я, золотий батон і вольєри з екзотичними тваринами. Це ще і резиденції в Карпатах і Криму, мисливські угіддя, вражаючий автопарк, комфортні перельоти на гвинтокрилі і VIP-літаку, урочистості і офіційні прийоми з малиною по 672 гривні за кіло і шампанським «Вдова Кліко» по 618 гривень за пляшку.

Витрачало державні мільйони на такі корисні і потрібні для президента речі Державне управління справами. Очолювати котре протягом всієї каденції Януковича на посаді президента випало Андрію Кравцю.

Закритий від преси Кравець отримав від журналістів прізвисько «завгосп Януковича». Щоправда, знайдені в Межигір’ї і офісах «завгоспа» документи засвідчили значно вищу роль чиновника.

Менеджерські задатки Кравця і вміння «розставляти» потрібних людей на місця дали можливість екс-чиновнику відігравати ключову роль у вирішенні найскладніших запитів колишнього президента.

Звідки з’явився Кравець

«Я б сама хотіла знати, де він!, - впевнено промовляє у слухавці жіночий голос. І вже тихіше додає: - Пробачте мені…». Тільки це змогла сказати Людмила Бицюк. Вона – мати того самого Андрія Кравця. В лютому, після втечі екс-президента Януковича до Росії, він разом з дружиною Мариною Пелих також зник. Кравець не відреагував на намагання взяти коментарі для цієї статті ані напряму, ані через посередника.

Виходець з Комсомольська, 41- річний Кравець там і розпочинав свій трудовий шлях учнем електрослюсаря на початку 1990-х. Але незабаром заснував і очолив ряд фірм у Кременчуці і Черкасах. Діапазон занять – від торгівлі паливом до фінансової сфери.

«Він мав мережу автозаправок», - згадує секретар правління державної будівельної компанії «УкрБуд» Юрій Пелих. До родини екс-очільника ДУС він маєбезпосередній стосунок. Дружина Кравця Марина Пелих – колишня невістка Юрія Пелиха.

«Я б не сказав, що бізнес у нього не йшов. Але він продав його там і вони переїхали сюди, знімали квартиру в Києві. Це я допоміг йому влаштуватися на Броварський домобудівний комбінат «Меркурій». В цій родині живе мій онук і я не міг вчинити інакше», - додає Пелих.

БДБК «Меркурій» - перша київська сходинка Кравця. На посаді заступника директора цього підприємства пропрацював він всього рік – до 2004-го, отримавши опісля одразу дві роботи – очільника кіноцентру «Зоряний» на Печерську і ТОВ «БК «Укрбудінвест».

Пелих стверджує, що Кравець на першій столичній роботі був надзвичайно активним. “Можливо, Андрія помітили”, - каже він.

«Зоряний» Партія регіонів тримала в якості місця для з’їздів і нарад. «Укрбудінвест», водночас, став виконувати зовсім іншу роль, фактично заклавши першу цеглину в розбудову розкішних президентських апартаментів у Межигір’ї.

Саме ця фірма у 2005-2006 роках замовила вишукувальні роботи до проекту культурно-оздоровчого центру в Нових Петрівцях.

Культурно-оздоровчий центр – це, власне, клубний будинок Януковича і територія навколо нього. Це дало старт масштабним будівельним роботам, котрі і перетворили просту державну дачу ДП «Будинок відпочинку «Пуща-Водиця» на розкішну резиденцію.

Замовлення на роботи робилися пліч-о-пліч із благодійним фондом «Відродження України» - власником частини земельної ділянки під резиденцією.

Новий рівень

У 2007-му, коли Кравець проходить до Верховної Ради за списком Партії регіонів, разом з політичною кар’єрою на новий рівень виходять і завдання, які він вирішує для президента.

В цей час стартує інша грандіозна земельна схема Януковича - по заволодінню мисливським угіддям у Сухолуччі. Уряд, контрольований Януковичем, тоді постановив передати майновий комплекс Дніпровсько-тетерівського лісомисливського господарства Державному комітету лісового господарства. Той, в свою чергу, передав 17,5 гектарів землі ТОВ «Дом Лесника».

Цю фірму можна пов’язати з Кравцем «географічним» способом. Офіційне місце прописки фірми – Бровари, вулиця Кірова, 90, офіс 16. Цей будинок – об’єкт БДБК «Меркурій», офіс – власність «Броварської нерухомості» Марини Пелих, дружини Кравця.

Паралельно йшли справи і по кримському об’єкту – майбутній резиденції Януковича на мисі Айя. Влітку 2007-го колишню базу відпочинку працівників «Укравтодор» викупило ТОВ «Арктур-Крим». Кримська фірма, що отримала 3,5 гектари землі біля моря, мала зовсім не кримського засновника – ТОВ «Укркиївресурс». Він же, в свою чергу, був зареєстрований у Броварах, в тому ж офісі на Кірова.

Разом з цим, продовжував працювати і «Укрбудінвест». 2007-го компанія, якою керувала близька людина Кравця та його колишній бізнес-партнер компанія звела в Донецьку бізнес-центр «Акула» - на Артема, 138а. Це місце стане фактично гніздом для цілого ряду фірм старшого сина Януковича Олександра, але це не єдиний місток, що пов’язував Кравця та сина президента.

Довірена особа

Журналісти знайшли багато свідчень того, що Кравець був фактично довіреною особою колишнього президента. Найпромовистішими з них, мабуть, є платіжні документи, з яких видно, що у 2009 нардеп отримував по 5 000 доларів щомісячно він «Танталіту», основної компанії Януковича, на представницькі витрати.

Гроші витрачалися на подарунки тодішнім чиновникам до днів народження. Наприклад, Анатолію Чубу, який за на той час був начальником Головного управління комунальної власності Києва чи Ірені Кільчицькій, заступниці мера. У «вітальному списку», реалізованому руками Кравця, найбільше саме київських чиновників – з мерії і Київради.

Звіти про витрати також були знайдені. У них не вказано, що конкретно купували на подарунки, але є суми. Так, подарунок для Кільчицької мав коштувати 980 доларів.

Кільчицька, в свою чергу, заперечила отримання будь-яких подарунків від Кравця, що схоже, викликало у неї певне розчарування.

«Ні, але я готова прийняти подарунок. Нічого не отримувала, - каже колишня заступниця мера Леоніда Черновецького, - Так що хай повертають 900 доларів».

За цікавим збігом обставин, у жовтні 2009-го Київрада проголосувала за виділення земельної ділянки на Оболонській набережній, 33 ТОВ «Київбуджитло» - для будівництва, експлуатації та обслуговування котеджу.

Саме на цьому місці було зведено будинок для Олександра Януковича, згідно з документами з “Межигір’я”. Отримувач ділянки «Київбуджитло» має єдиного засновника – «Дом Лесника», тобто компанію Януковича. І єдину прописку – Бровари, Кірова, 90, офіс 16, котра виводить на Кравця, що щедро обдаровував міських чиновників.

В межигірських архівах було знайдено ще декілька документів щодо оболонського об’єкта, датовані ще 2006-м. «П/О (найвірогідніше, це означає «под отчет» - ред.) Хохловой (Кравец). Оформ. Земл. Оболонь» - йдеться в одному з них. На потреби з «оформ.земл.» було віддано 100 тисяч гривень.

Забаганки за бюджетний кошт

2010-й став переломним як для Януковича, так і для Кравця. Перший отримав бажане – президентство. Другий – посаду керівника Державного управління справами.

З того моменту Кравець вже коштом державного бюджету виконуватиме багато забаганок президента. В цій справі застосовувалися люди і фірми, «випробувані» в схемах попередніх років.

Гроші платників податків витрачались на будь-які розкоші, від 75 наборів посуду за майже 400 тисяч гривень для кримських держдач ДУСі до 331 мільйона гривень, витрачених на Всеукраїнський центр радіохірургії при клініці «Феофанія» - місці, де лікують всіх високопосадовців.

До речі, саме з приводу «Феофанії» Кравець давав один з небагатьох коментарів під час роботи в управлінні справами.

«В клініці «Феофанія» запрацює радіологічний центр - він буде працювати для всієї країни, а не тільки для чиновників, і потребує серйозного фінансування»,- повідомив він в грудні 2010 року газеті «Сегодня».

За Кравця, одне з підприємств ДУСі також взяло в оренду вертоліт Agusta 139 за 7,5 мільйонів гривень в квітні 2011 року. Але за рік цього виявилося замало і в травні 2012 обсяги закупівель подвоїли, орендувавши вже два вертольоти, обива - за 6,5 мільйонів гривень і літак Falcon 900 за 1,6 мільйони гривень.

Засновником орендодавця гвинтокрилів «Центравіа» є той самий броварський «Укркиївресурс», що також був співзасновником ТОВ «Арктур-Крим».

Добре Януковичу і друзям

Загалом, фірми з історією стосунків з Кравцем та Януковичем непогано наживалися на контрактах від ДУСі. Наприклад, у грудні 2012-го держпідприємство ДУСі «Чайка» замовило будівництво молочної ферми в Чернігівській області. Майже 91 мільйон гривень мали відійти ТОВ «БК «Укрбудінвест», яку колись очолював Кравець та передав в управління екс-партнерові.

Компанії свого першого роботодавця, “УкрБуду”, Кравець восени 2010-го замовив реконструкцію будинку №21 у відомчому будинку «Конча-Заспа», віддавши за це більше 14 мільйонів гривень. Юрій Пелих стверджує - все було по-чесному.

Ділова дружина Кравця

Марина Пелих в родині також не пасла задніх та мала власну цінність для Януковича.

Номер телефону Марини Пелих був щонайменше в одному з межигірських записників охорони Януковича.

Авто її компанії «Броварська нерухомість» могли безперешкодно заїжджати на територію президентської резиденції.

Її офіс у Броварах був базою, на якій формально функціонували фірми, повязані з Межигірям. ЇЇ власні фірми також “проживали” там.

Фірми Пелих за три останні роки отримали з десяток земельних ділянок і будівель в елітних частинах Києва: місце під торгівельний центр на Поштовій площі, історичний маєток на Круглоуніверситетській, місце під забудову біля Південного вокзалу, на Маяковського і Святошино, квадратні метри на проспекті Перемоги, біля «Кловської», на Хрещатику і у Пасажі. Всі вони були виділені рішеннями Київради або ж очільника КМДА Олександра Попова.

В отриманих від київської влади будинках фірми Пелих прописувалися миттєво. На земельних ділянках виростали заклади харчування і спортивні центри.

Ця «імперія» існує і функціонує й досі – ми обійшли її офіси. Щоправда, про саму Пелих чути там не хочуть. Як і говорити.

«Я говорил с ней последний раз 22 февраля. Марина Аркадиевна позвонила, попросила поехать в «Зоряный» и проследить за людьми, которые захват организовали. Слышно ее было очень плохо, фон был явный. Похоже, она уже была в самолете» - згадує один зі співробітників кіноцентру «Зоряний».

Оборудки з нерухомістю в столиці в яких помічено Андрія Кравця та його родину

  1. У 2011-му директором київського ПАТ «Укрреставрація» стає Дмитро Ярич. До цього він працював юристом в «Кіноцентрі «Зоряний» разом з Мариною Пелих, дружиною Кравця. Саме «Укрреставрації» Київрада восени 2012-го виділила більше гектара на Контрактовій площі, 4 – це «Гостинний двір». Фірма мала б реконструювати історичну будівлю під торговельно-офісний центр. За частинку історичного Подолу заступилися кияни, відтак, будівельний бліцкриг було зірвано.

  2. Протягом 2013-го, за участі компанії «Київміськбуд» було розіграно щонайменше дві схеми на користь Пелих. Так, у листопаді 2013-го в мерії з’явився документ, за котрим будівля на Мечникова, 20 в елітному районі, поблизу метро “Кловська” відійшла в довгострокову оренду ТОВ «Енерго Сім». Пелих – її засновниця. До цього на Мечникова базувалося дочірнє підприємство “Київміськбуду” “Екос”, котре звідси просто виселили.

  3. Друга схема стосується ділянки на Лівому березі Києва - Маяковського, 44а і 44б. У 2007-му Київрада віддала 2,13 гектарів землі тут “Київміськбуду” - для зведення житлових будинків з об’єктами обслуговування. Будинків тут так і не звели. Але 12 листопада 2013-го на сайті КМДА з’явився проект про передачу 1,12 гектарів на цьому ж місці в оренду - на 25 років ТОВ «Київ-Арт». Співзасновницею останнього також є Пелих. Тут уже звели комплекс «Спорт-Лайф» і ресторан швидкого харчування KFC. У травні Міністерство внутрішніх справ почало розслідування про виведення з балансу «Київміськбуду» нерухомості на мільярд гривень. У міліції заявили – квадратні метри продавали підставним фірмам за заниженими цінами. І звинуватили в цьому посадовців «Київміськбуду», Державного управління справами і Адміністрації президента. Прізвищ, звісно, не вказали. 80% акцій «Київміськбуду» належить Київській міській раді. Відтак, всі серйозні рішення, в числі котрих – призначення президента компанії – не можуть проходити без волі київських чиновників.

  4. З листопада 2010-го фактичним градоначальником був Олександр Попов. До цього, з 1994-го по 2006-й він очолював рідне місто Кравця – Комсомольськ. Вже тоді між майбутнім керманичем КМДА і очільником ДУС було налагоджено контакт. При чому такий, за якого у березні 2006-го Попов дозволив мамі Кравця Людмилі Бицюк розробляти проект землеустрою під кафе-магазин на Добровольського, 69. Що тут такого? Цим же рішенням землю зарезервували для Бицюк майже на рік – до 1 січня 2007-го. Цей документ з підписом Попова ми знайшли серед інших бухгалтерських документів родини Кравця-Пелих у «Зоряному».

Наприкінці травня родина Кравця-Пелих знову дала про себе знати. Постреволюційний очільник КМДА Володимир Бондаренко підписав результати інвестиційного конкурсу. За яким багаторівневий паркінг на Оболонському проспекті,6 випало будувати саме “Київ-Арту”. Півгектара землі під паркінгом після будівництва, за умовами конкурсу, забудовник матиме право оформити на себе. У мерії таке рішення пояснили простою формальністю - конкурс оголосили і провели ще нібито за старої влади, нова лише законно все затвердила.

За два тижні в “Інформаційному-ресурсному центрі”, де міститься інформація про підприємства і їхніх засновників, змінилася інформація щодо “Київ-Арту”. Тут прописали - Марина Пелих, як виявилося, з лютого перебувала у відпустці. І повернутися має 17 червня.

18 червня журналіст “Української правди” у своєму Facebook заявив - “завгосп Януковича” вже в країні.

Пов’язані історії

Останні історії

Subscribe to our weekly newsletter!

And get our latest investigations on organized crime and corruption delivered straight to your inbox.