Як був сконструйований “офшорний рай” Сергія Курченка

Люди, які особисто знали юного бізнесмена в екзилі Сергія Курченка, кажуть, що він починав малювати схеми на папірці, а закінчував – на стелі. Сотні фіктивних українських фірм, десятки офшорних компаній та понад шість сотень людей працювали над втіленням планів “олігарха нізвідки”.

Дослідження деяких документів, отриманих журналістами Slidstvo.info та OCCRP від колишнього працівника офісу Курченка, дають змогу побачити, як був побудований юридичний “скелет” напівлегального бізнесу, що дозволяв, через систему офшорів, вимивати мільярди гривень на рахунки бенефіціарія. Всі ці рахунки розташовані в одному банку.

Нам було заборонено спілкуватися між собою під час роботи. А коли йдеш додому, мусив все прибрати зі столу, брати додому будь-що заборонялося”, – розповідає колишній співробітник компанії Курченка СЄПЕК. Коментарі цієї особи друкуються анонімно з міркувань захисту її безпеки.

Судячи з бази даних співробітників молодого олігарха, останнім часом на нього працювало понад 640 людей. Йдеться про медеджерів різного ґатунку, які приймали якісь рішення. Цікаво, що ледве не половина з них – ровесники Курченка, їм не більше 30 років. Самому Курченко виповниться 29 років у вересні.

Лише у PR-відділі СЄПЕКу працювало 15 співробітників. Крім українських, бізнесмен мав офіси у Женеві, Цюриху, Берлін. Та найчисельнішим з іноземних був офіс у Москві, там на нього працювала 21 людина.

Робота розподілялася так, щоб ніхто не міг скласти загальної картини діяльності фірми. Кожен відповідав за свою дуже вузьку ділянку роботи і не міг спілкуватися з іншими. Також вівся облік звільнених співробітників.

Донедавна інформація про діяльність групи СЄПЕК обмежувалася переважно переліком фіктивних українських фірм з харківською та сімферопольською пропискою у квартирах, мешканці яких навіть не знали, що вони є директорами фірм Курченка. Було відомо лише про кілька офшорних компаній, які могли бути задіяні у оборудках харківського олігарха.

Ми отримали перелік з 14 офшорних компаній, через які станом на 2013 рік проганялися мільярди гривень з корпорації Курченка.

Більшість з цих компаній, зареєстрованих у теплих країнах, мали банківські рахунки у доларах, євро та рублях у латвійському ABLVBank. Центральний офіс банку знаходиться у Ризі, але географія представництв тяжіє до авторитарних країн: Росія, Україна, Білорусь, Казахстан, Таджикистан, Азербайджан, Узбекистан, Кіпр та Люксембург.

Відкрити зображення

З документів виглядає, що компаніями, через які проходили найбільші гроші, були Soprema Trading Ltd., Prosperity Developments S.A. та Zevidon Trading Limited.

Soprema Trading Ltd, зареєстрована на Британських Віргінських Островах, мала гігантські грошові обороти. Наприклад, згідно з Оборотно-сальдовою відомістю, лише у першому кварталі 2013 року загальний підсумок діяльності компанії склав 9,662 мільярди гривень — приблизно як три річних бюджети міста Львова.

Soprema Trading Ltd., зокрема, торгувала нафтопродуктами. За три місяці 2013 року було продано цього товару на понад 1,4 мільярди гривень. Однак, собівартість товару, транспортні та адміністративні розходи склали майже таку ж суму. У підсумку чистий прибуток склав лише 134 тисячі гривень.

На питання як можна охарактеризувати діяльність Soprema Trading з огляду на настільки разючу розбіжність між оборотами та чистим прибутком, Андрій Гринчук, керуючий партнер лвівської юридичної фірми Гринчук Мазур та Партнери, радить звернути увагу на юрисдикцію в якій її зареєстровано. «Загальний імідж юрисдикції говорить про те, що вона викорисовується для забезпечення анонімності бенефіціара операцій і/або зменшення бази оподаткування», пояснює Гринчук.

Згідно з результатами дослідження Financial Secrecy Index 2013, яке опублікувала британська неурядова організація Tax Justice Network, Британські Віргінські Острови входять до числа країн, що найбільше старанно приховують імена справжніх власників бізнесу. Вони просто не вимагають від бізнесменів надання такої інформації при реєстрації компаній на їхній території. Як наслідок, бази даних бенефіціарів в цій країні просто не існує – навіть для службового використання.

Як зазначається в дослідженні, основний принцип роботи влади цієї острівної держави в Атлантичному Океані «не задавати зайвих питань».

«Це фактично означає карт бланш для компаній з БВО, приховувати та організовувати різноманітні злочини та зловживання по всьому світу», – йдеться в дослідженні.

20 березня колишній олігарх був оголошений у розшук. Його підозрюють у привласненні, розтраті майна та заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. За деякими даними, він зараз перебуває у Москві.

Колишній офісний працівник Курченка говорить, що після отримання грошей на свої рахунки, далі Soprema Trading Ltd перераховувала їх на панамську фірму Prosperity Developments S.A., на рахунках якої акумулювалися ще більші суми.

Про панамську компанію згадував журнал «Форбс», називаючи її фірмою, яка закуповує паливо для України та уникає мільярдів гривень оподаткування.

Згідно з інформацією з бази даних www.investigativedashboard.org, одною з власниць фірми є Наталія Фролова, яка мешкає у Харкові на вул. Кромській, 19а.

Фінансові обороти фірми показують, що людина, на яку вона була зареєстрована, мусить бути досить близькою бенефіціарію самої компанії, але знайти її поки ще не вдалося. Одна з проблем пошуку полягає в тому, що за вказаною адресою реєстрації проживають інші люди.

Після Prosperity Developments S.A, яка мала схожі на попередню фірму мільярдні обороти, гроші переводилися на белізький офшор Zevidon Trading Limited. Він був фінальною компанією, на рахунках якої накопичувалося найбільше грошей. Ця фірма вела різнобічну діяльність. Купувала та продавала нафту, а також оплачувала рахунки за пошиття італійських костюмів Borrelli для одного з керівників НАК «Нафтогаз».

Втім, на початку березня Міністерство внутрішніх справ відкрило відкрило одразу 12 кримінальних проваджень стосовно «злочинної схеми ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів групою компаній СЕПЕК. В заяві МВС від 6 березня зокрема зазначено, що протягом 2012-2013 підприємствами групи ввезено на територію України нафтопродуктів на загальну суму в 25 мільярди гривень для переробки під виглядом давальницької сировини без сплати відповідьних податків і митний сборів. І хоча офіційно пальне з цих нафтопродуктів мало реекспортуватися, насправді через низку фіктивних фірм воно продавалося в Україні.

Інші офшори з портфоліо Курченка пролили світло зовсім нові елементи його діяльності. Зокрема, з Регістрової книги суден України за 2012 рік видно, що на фірму Elseco Trading Limited зареєстрований нафтоналивний танкер MARIYA K.

Інша фірма, Landow Development LTD, володіє нафтоналивною баржею TANK 58, а компанія Vitali Trading Ltd має танкер BIANCA-K. Всі судна 1972-1973 років випуску.

Вік танкерів Курченка викликає підозру у Віктора Лисицького, першого віце-президента Асоціації суднобудівників України. За його словами, середній строк служби танкерів становить близько 20 років, і це лише у випадку якщо було зроблено капремонт.

«Якщо нафтовому танкеру 40 років, це вже стара калоша. Він просто не може перевозити такий вантаж як нафтопродукти», – говорить він.

А от кіпрська компанія Histrax Holdings Limited у січні минулого року отримувала санітарно-епідеміологічний висновок на ввезення мандаринів, бананів, лимонів та гранатів з південних країн. До речі, у списку відділів корпорації Курченка є окремий розділ “ТНП фрукты”. Ця группа складалася з 17 людей, біля деяких з них є позначка “цитрус”.

Попри дуже різні суми та інтереси опрацьованих нами на даний момент офшорів, всіх їх об’єднувало одне: рахунки у латвійському банку. Отже, всі гроші перетікали через кілька офшорів та зливалися в один єдиний банк у різних валютах.

Очевидно, саме там їх і треба шукати правоохоронцям, які вже порахували, що діяльність Курченка завдала державі збитків принаймні на 8 мільярдів гривень.

Додаток 1

Перелік офшорних компаній Сергія Курченка:

  • Elseco Trading Limited (Місце реєстрації невідомо)
  • Histrax Holdings Limited (Кіпр)
  • Intinet Operations Limited (Місце реєстрації невідомо)
  • Jetlit Limited (Кіпр)
  • Landow Development LTD (Місце реєстрації невідомо)
  • Niolax Business INC. (Місце реєстрації невідомо)
  • Phonrun Operation Limited (Кіпр)
  • Portex Limited (Багамські острови)
  • Prosperity Developments S.A. (Панама)
  • Soprema Trading Ltd (Британські Віргінські Острови)
  • Stick Energy Company INC. (Місце реєстрації невідомо)
  • Vitali Trading Ltd. (Місце реєстрації невідомо)
  • Wells Tech Limited (Гонконг)
  • Zevidon Trading Limited (Беліз)

Пов’язані історії

Останні історії

Subscribe to our weekly newsletter!

And get our latest investigations on organized crime and corruption delivered straight to your inbox.