Межигірські рапорти на Автомайдан: чорні списки

Серед купи паперів, які після втечі Віктора Януковича журналістам і волонтерам ініціативи YanukovychLeaks.org вдалося врятувати від знищення в Межигір’ї, знайшлися не тільки фінансові документи близьких до екс-президента фірм, але й деякі «особисті» записи його оточення. Зокрема, були знайдені нотатки особистого охоронця Януковича Костянтина Кобзаря. Поруч з записником був знайдений ще один цікавий звіт.

«ІНФОРМАЦІЯ про заходи, що відбувалися 29 грудня 2013 року», – такий напис прикрашав теку з ледь не похвилинним звітом про події, що напередодні Нового року відбувалися під стінами екс-резиденції Януковича. В цей день до нього «в гості» приїхало з тисячу автівок. Це був один з наймасовіших автопробігів до Межигір’я, який для багатьох його учасників закінчився сумно: понад півтисячі водіїв суд позбавив прав на керування, десятки авто були спалені.

«Великий Брат» Януковича

Звіт про автопробіг – це 100 сторінок детального спостереження. Стежити за активістами почали ще з Києва. Фіксували найменші деталі – де збиралися, хто організовував колону. Цитати з виступів, розмов.

Віднайдений “рапорт” на Автомайдан тут публікується повністю. Це – опис самого автопробігу. (особисті дані приховані)

The full text of the report on AutoMaidan can be found here.

І далі – на восьмидесяти сторінках – суцільні дані про власників авто, які взяли участь у акції під Межигір’ям. Вказано все: марка автомобіля, колір, рік випуску, номери, ПІБ на кого зареєстрований, дата народження і повна адреса реєстрації власника. (особисті дані приховані)

«Чорний список» Кобзаря

Якщо порівняти базу даних юристів, які займаються систематизацією інформації про незаконне позбавлення прав за поїздку 29-го грудня, з рапортом Кобзаря, виявляється, що більше половини – збігається. У межигірських списках ми знайшли як мінімум 67 прізвищ, які є в списках людей, позбавлених прав (там нині 130 осіб).

Тобто охоронець Віктора Януковича отримував рапорти на автомайданівців, а згодом більшість фігурантів цих зведень потрапляли під переслідування. В тому числі насильницьке. Багатьом учасникам пробігу спалили їхні авто.

Інна Царьова – одна з фігуранток рапорта на Автомайдан, знайденого серед паперів охоронця Януковича. Вона постраждала двічі: спершу суд відібрав її права на керування. А згодом машина Інни та її чоловіка згоріла. А точніше її було підпалено. Сталося це вночі 1-го лютого. Разом з їхньою Subary тієї ж ночі палали ще шість машин, підпалення яких більше не вигладає як співпадіння.

«В ту ніч я вже лягла спати, як чоловік побачив, що горить наша машина. Одразу вибіг, але двері заклинило – врятувати не вдалося» – розповіла Інна Царьова.

Перші півтора місяці 2014-го року запам’ятались киянам як найбільш гарячі. Причому у прямому сенсі. Фактично щодня рятувальники звітували про нічні гасіння підпалених авто. Наприклад, в новорічну ніч горіло дві автівки. На Водохреща, 19-го січня – п’ять. Найбільше пожеж сталося в ніч на 30-е січня. Тоді рятувальникам довелося виїздити одразу на 20 пожеж. Всього ж за період з 1-го січня до 14-го лютого, за даними МНС, згоріло 129 автівок.

Штаб Автомайдану ще не має повного списку учасників руху, чиї автомобілі були підпалені за період протестів. Але навіть у наявному списку мінімум 13 знищених автівок фігурують у “чорному списку” охоронця Януковича Констянтина Кобзаря. Дев’ятьом з них – машини спалили чи намагалися це зробити. Ще чотирьом – автівки розбив Беркут.

Серед тих, кого згадали у зводці на АвтоМайдан і нинішній міністр молоді та спорту Дмитро Булатов. “Помсту” він відчув на повну. 22-го січня він не виходив на зв’язок з близькими та друзями. Знайшли Булатова у селі Вишеньки, що під Києвом. На тілі виявили сліти катувань. Зокрема, відрізана частина вуха та пробиті долоні. Подробиці зникнення та знайдені і досі не розслідувані.

Якщо Ви побачили своє прізвище у «чорному списку» з Межигір’я або ж Ваша автівка постраждала – пишіть нам на електронну адресу yanukovychleaks@gmail.com і ми будемо доповнювати базу.

Дякуємо активістам АвтоМайдану та небайдужим юристам, які надали інформацію для підготовки матеріалу.

Пов’язані історії

Останні історії

Subscribe to our weekly newsletter!

And get our latest investigations on organized crime and corruption delivered straight to your inbox.

We need your input!👂
We’re updating our website and we would value your feedback! If you can spare 5 minutes right now to help us improve our website designs, we’d appreciate it.
👉 Leave feedback