«Сімейні» банки і гроші з тумбочки. Як працювала домашня бухгалтерія Януковича

Це той випадок, коли гроші на вітер кидалися, причому пачками. Як показують документи «Межигір’я», до колишнього президента Віктора Януковичу гроші легко приходили, причому часто-густо готівкою. Так само легко вони й витрачалися. При цьому частина платежів проводилася через кишенькові банки - переважно, УкрБізнесБанк і Радикал Банк.

Частина їхніх операцій потрапляє під кримінальні статті про фіктивне підприємництво, легалізацію тіньових доходів і ухилення від сплати податків, кажуть фінансисти . Але розслідувати справи і покарати винних буде не такпросто: багато фірм зі схем вже банкрути, а люди - недосяжні.

Кишеньковий УкрБізнесБанк

УкрБізнесБанк з моменту приходу до влади в 2010 році Віктора Януковича став одним з ключових «сімейних» кредитних установ. Він не лише обслуговував більшість компаній, що належать оточенню екс-президента, але також виконував роль розрахункового центру президента.

Бурхлива (і не перебірлива ) фінансова діяльність на благо «Сім’ї» призвела до того, що за чотири роки невеликий регіональний УкрБізнесБанк (УББ), який посідав 63-тє місце за активами в класифікацією Нацбанку, зумів піднятися до 39 позиції та в процесінабутилихої слави в бізнес і політичних колах.

Учасники ринку говорили про близькість банку до сім’ї екс-президента Януковича, зокрема до його старшого сина Олександра, але прямих фактів, що підтверджують це, досі не було. Зате існує маса непрямих доказів тісного зв’язку.

До 2010 року УББ очолював Сергій Арбузов, який у подальшому при Президенті Януковичі попрацював і головою Нацбанку, і віце-прем’єр-міністром. У 2011 році банк обладнав податкові інспекції Донецька терміналами для прийому платежів, в планах було обладнати ними податкові інспекції по всій країні.

Зв’язатися з УББ для цієї статті не вдалося. Неодноразові дзвінки і листи з проханням про коментарі, відправлені на електронну адресу установи, залишилися без відповіді.

Плата за повітря

Найпримітнішим доказом тісного зв’язку УББ і «Сім’ї» стали документи, знайдені в «Межигір’ї». Вони свідчать про те, що в УББ було відкрито рахунки всіх фірм, причетних до створення та функціонування президентської резиденції: від головної компанії Януковича «Танталіт», девелоперських компаній «СПС-Груп» і «АВК», які займалися будівництвом резиденції, до компанії «КиївУніверсалСервіс» (ЖЕК «Межигір’я»), охоронної фірми “Делліт”, благодійного фонду «Відродження України», на який оформлено ділянку землі президентської резиденції, і «Дома Лесника» - власника мисливської резиденції Сухолуччя.

Частину витрат на будівництво та утримання «Межигір’я» проводили через УББ. Серед інших, рахунки підрядників були відкриті у ще одному «сімейному» банку - Радикал Банку.

Ціни послуг, сплачених через УББ, про які вже докладно писали журналісти YanukovychLeaks, експерти називають завищеними.

Наприклад, за аналіз ринку нерухомості соціального призначення в Україні «АВК» заплатила двом підрядникам 38 млн грн і 75 млн грн, дослідження та оцінка цільового ринку нерухомості обійшлася в 54,1 млн грн, маркетингові дослідження ринку будівельних матеріалів інноваційних вітчизняних та зарубіжних технологій - у 33 млн грн, а за пошук покупця на культурно-оздоровчий центр довелося викласти 61 млн грн.

«Таких цін не існувало навіть у кризовому 2008 році, коли ринок нерухомості кипів і здавався найбільш ласим шматочком для інвесторів», - каже колишній директор з розвитку Homeland Estate, фахівець ринку нерухомості Інна Шабатіна.

«Ціна всієї нерухомості соціального призначення в Україні менше сумарної цифри її аналізу», - нарікає президент конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Вартість маркетингових досліджень ринку будівельних матеріалів інноваційних вітчизняних та зарубіжних технологій, на думку експерта, завищено в 50 разів.

Гравці ринку нерухомості кажуть, що взагалі не розуміють мети цього дослідження. При будівництві об’єктів, як правило, не проводиться маркетингове дослідження виробників того чи іншого будівельного матеріалу, а організовується тендер, в якому беруть участь виробники, у результаті обирається оптимальна пропозиція за ціною і якістю продукції, говорить Шабатіна.

Не викликає сумнівів хіба що «проект ландшафтного дизайну, озеленення території культурно-оздоровчого центру» за 40 млн грн. «Теоретично, така сума могла бути. Все залежить від розміру території», - каже Парцхаладзе.

Інші операції узагалі схожі на фіктивні. Наприклад , моніторинг засобів масової інформації щодо цін на нерухомість за 2010 рік, за які «АВК» заплатила 47 млн грн. «Навіть якщо це комплексне дослідження по всій Україні, то дана інформація не є таємницею і її можна отримати в різних джерелах у вільному доступі. Впевнена, що замовник заплатить за таке дослідження не більше 20 тис. грн. Більше того, адекватний замовник взагалі дасть завдання власному менеджеру зробити добірку цін», - сказала Шабатіна.

Поспілкуватися з виконавцями таких дорогих проектів не видається можливим, оскільки більшість підрядників вже давно банкрути. Наприклад, ТОВ «Гекса Україна», яке було засновано у 2007 році і проводило аналіз ринку нерухомості соціального призначення, ліквідували в 2011 році. Така ж доля спіткала й компанію «КФ Астінал», засновану 2008 року.

Обидві компанії було зареєстровано в Києві за однією адресою - вул. Автотранспортна, 4. Серед ліквідованих контрагентів - «АРС-Альянс», «Деса ЛТД» (проіснувала менше року), «Блумарін Буд», «Вілмарк». Примітна в цьому списку компанія «НС Брайт». За документами, знайденими в «Межигір’ї», компанія проводила моніторинг ЗМІ. Створена в березні 2010 року, вже в жовтні того ж року вона стала постачальником устаткування для мікроскопів для НВК «Наука» при Міністерстві освіти.

Шанси на успіх у розслідуванні

У рамках розслідування фінансової діяльності правоохоронні органи зіткнуться з тим, що їм буде складно довести справу до кінця - знайти замовників, виконавців і спрямувати до держбюджету кошти, які, ймовірно, отримано внаслідок легалізації тіньових капіталів.

«Єдине, що можна зробити, це в рамках кримінальної справи заявити про збиток. Однак кому його завдано, незрозуміло», - говорить старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець. По суті, потерпілої сторони як такої немає. Принаймні, про заподіяні збитки досі ніхто не заявив.

Більш того, згідно з документами, знайденими в «Межигір’ї», величезні суми коштів надходили на рахунки компанії «Танталіт», яка сплачувала практично всі витрати з будівництва президентської резиденції на підставі службових записок компанії АВК. Тільки серед уцілілих документів, датованих 2010-2011 роками, журналісти нарахували «приходів» як мінімум на 340 млн грн, $ 15 млн і 422 тис. євро. Максимальна сума платежу - майже 111 млн грн. Юристи кажуть, що ці гроші могли бути або корупційними надходженнями, або розкраданням з бюджету - розслідуваннявимагаютьобидві версії.

Докази за «чорною» бухгалтерією

Більш того, компаніям «АВК», «Танталіт» і «Відродження України» можна інкримінувати несплату податків державі. Документи «Межигір’я» свідчать про ведення подвійної бухгалтерії. Інформацію про це викладено в таблицях з розрахунками доходів і витрат, в яких всі фінансові потоки поділено на два стовпці - «Ф1» і «Ф2».

«Ф1 в цих таблицях - це витрати і доходи, що стосуються “білої” бухгалтерії - це можна порахувати за виплаченими податками. А Ф2 - точно “чорний нал”. Наприклад, у стовпці Ф1 вказано загальний розмір заробітних плат - 79 тис. грн, тут же зазначенойусі податкові відрахування відповідно до законодавства. У цьому ж рядку, але в стовпці Ф2, загальна сума виплат становить 360 тис. грн, при цьому рядок “податки” порожній», - розповів фінконсультант з компанії «великої четвірки», ознайомившись з документами. Експерт побажав залишитися анонімним, оскільки не уповноважений коментувати подібні питання.

По суті, в стовпці Ф1 показували неминучі витрати «існуючого» бізнесу: сплату комунальних послуг, частково виплату заробітної плати, закупівлю канцелярських товарів або побутової хімії, а також витрати, які можна здійснити тільки легально, наприклад, купівлю вишуканих дерев’яних виробів і меблів в особняк Хонка, а також оплату таких капітальних робіт, як перенесення високовольтної лінії.

«У цій операції задіяно обленерго, тому провести платіж в обхід бухгалтерії неможливо», - пояснив фінконсультант. Як правило, в графі Ф2 позначено майже всі будівельні роботи та представницькі витрати.

Несплачені податки можна спробувати стягнути з банку, вважає адвокат Кравець. За його словами, притягнути до відповідальності можна як посадових осіб банку, що проводив платежі, так і керівників юридичних осіб, на які йшли ці платежі.

«Переважно це будуть звинувачення у фіктивному підприємництві (ст. 205 КК), ухилення від сплати податків (ст.212 КК), може бути й легалізація (ст. 209 КК)» , - перелічує Кравець.

Згідно з Кримінальним Кодексом, фіктивне підприємництво, яке заподіяло велику матеріальну шкоду (від 3,4 тис. грн - збиток для фізосіб, і від 17 тис. грн - для юросіб), карається позбавленням волі терміном від трьох до п’яти років.

Покарання за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів в особливо великих розмірах - позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років з конфіскацією майна.

За легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великих розмірах «світить» позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років з конфіскацією коштів, одержаних злочинним шляхом, і майна.

На момент виходу статті МВС, Генпрокуратура та СБУ не відповіли на запити щодо розслідування цих угод.

Більше про те, як влаштований УББ, читайте тут

Більше про «РАДИКАЛ»ьний Банк читайте тут

Пов’язані історії

Останні історії

Subscribe to our weekly newsletter!

And get our latest investigations on organized crime and corruption delivered straight to your inbox.

We need your input!👂
We’re updating our website and we would value your feedback! If you can spare 5 minutes right now to help us improve our website designs, we’d appreciate it.
👉 Leave feedback